Hur ser IMT på sociala medier?

… och hur sociala medier kan hjälpa er!

Det är ingen nyhet att sociala medier har blivit något stort på senaste tiden. Så pass stort att folk har kunnat göra sociala medier till hela sitt liv, som till exempel influencers. Företag har börjat grena ut sig till Instagram och twitter och inte endast Facebook längre, att marknadsföra sig via sociala medier och med hjälp av influencers har hjälpt många verksamheter att nå sina mål med bred marginal. Vi anser att sociala medier fungerar som en hjälpande hand för företag, vi förklarar gärna varför och hur det funkar men även vad dem vanligaste fallgroparna för företag är.

hur ser imt på sociaal medier 1
”83% av den svenska befolkningen, i åldern 12 – 65 år, använde under 2018 sociala medier.”

Bygga upp sitt varumärke – Att bygga upp ett ”hälsosamt” varumärke är otroligt viktigt för företag, potentiella kunder behöver den förståelsen och ibland närheten som man får genom ett riktigt bra varumärke. Personal Branding som det också kallas för, att skapa en slags personlighet med hjälp av sociala medier. Ett bra exempel på personal branding är Wendy’s som är en amerikansk snabbmatsrestaurang – de har blivit välkända på Twitter för sina roliga kommentarer vilket har hjälpt deras försäljning något otroligt. Såklart händer inte detta övernatt utan är en lång process, det gäller även att man förstår sin målgrupp och anpassar sitt varumärke utefter det.

Interaktioner – Sociala medier kan även hjälpa företag att interagera med sina kunder, vilket är A och O för dem flesta. Att hålla sina kunder varma och se till så att de återkommer. Det kan vara svårt att hålla denna kontakten när man själv är upptagen i möten och dylikt, men tänk då om ni kan behålla samma gemenskap fast i kommentarerna, i chatten eller delningar på till exempel Facebook? Det är tidsbesparande och effektivt när man väl byggt upp sitt nätverk!

Generera mer trafik – Genom att skapa bra och relevant innehåll på sociala medier kan det generera mer trafik till er hemsida, folk blir nyfikna och vill veta mer om er helt enkelt! Detta kräver givetvis lite förarbete. Att skriva ihop era artiklar i tid, tidsinställa inlägg och att vara aktiva. Men att vara ihärdig lönar sig alltid tillslut, håll koll på er statistik och se för er själva hur er räckvidd stiger med varje inlägg.

Kostnadsfritt – Vill ni veta det absolut bästa med sociala medier? Det kostar i princip ingenting. Den enda valuta sociala medier använder är tid, vilket är en otroligt viktig resurs också men denna ”börda” kan avlastas genom korrekt planering. Att skapa content i förväg, skapa inlägg i förväg… allting i förväg. Blicka framåt och skapa en kalender över innehåll som du kan tänka dig lämpas på era sociala medier och utgå därifrån.

Internationellt – Det som är roligt och utmanande med sociala medier är det faktum att man kan nå en internationell kundbas. I princip alla runtom i världen har sociala medier, att det krävs lite mer jobb för att synas i deras flöden är inget att underskatta. Det gäller att man har rätt hashtags – och använder dem rätt! Innehållet måste anpassas till en internationell målgrupp. Dock är det alltid kul med nya affärsmöjligheter, framförallt med kunder utanför sitt eget land!

Förstå marknaden bättre – Att använda sociala medier kan även ses som en slags marknadsresearch, hur ser det ut på marknaden idag? Vilket företag är det som är mest populärt? Och hur ska vi kunna ta den platsen? Med sociala medier får man en djupare förståelse för sin målgrupp och hur dem rör sig online, vilka tags följer dem och vad för slags inlägg fångar deras uppmärksamhet. Man kan se det som en hemläxa där det stora provet är att tillämpa det man lärt sig på sina egna sociala medier.

Att tänka på!

att tänka på

 Såklart har sociala medier sina negativa sidor också, företag kan bli för kaxiga, skriva något fel eller helt enkelt hantera sina verktyg inkorrekt.

  • De tänker inte alltid på hur dem vinklar saker och ting, att vara kontroversiell kan ha sina fördelar ibland men är ett verktyg man måste vara försiktig med.
  • Otydlighet och inlägg som inte säger något, var raka och korta ner era texter så mycket som möjligt (när ni skriver på sociala medier), försök att inte babbla för mycket.
  • Upphovsrätten, företag tänker inte på att bilderna som finns på Google – eller bilder som är tagna utan någons godkännande – oftast inte är några bilder som de kan använda gratis. Detta strider mot upphovsrätten och kan få lagliga problem. Se till att använda hemsidor som specifikt erbjuder gratis bilder, eller fråga i förväg.
  • Man blir för personlig för fort, känn av rummet och öka gradvis kontakten med en kund beroende på gensvar.

Det finns både negativa och positiva sidor med sociala medier, men spelar man sina kort rätt slår dem positiva sidorna dem negativa med hästlängder.

Var smart och schysst på era sociala medier för att kunna bygga en mer lojal kundbas. Lyssna på den konstruktiva kritiken kunder kan komma med, det är ofta för att dem bryr sig om er som dem vill se er lyckas! Och kom ihåg: sociala medier är ER lekplats!

Tänk bara på frihet under ansvar ?

Vill du lära dig mer om sociala medier? Kolla in vårt schema över kurser eller boka in en privatlektion idag!