Välkommen till oss, ny konsult

  VAD VAR DET SOM GJORDE ATT DU … 

  Den frågan plockar fram ”Skapelseberättelsen”. Och den berättelsen är viktig. Det ger befintliga och      potentiella kunder, leverantörer, anställa, aktieägare och samarbetspartners en chans att dras med i  ditt/företagets/organisationens patos. Skapelseberättelser väcker även nyfikenhet och inger förtroende.  Men det finns mer berättelser att skriva utöver skapelseberättelsen. Vilka berättelser vill ditt företag lyfta  fram? 

 Berättelser är ett unikt och effektivt sätt att kommunicera och nå fram med sitt budskap till dem du vill nå  fram till. Men hur skriver man en bra berättelse? Vad ska den innehålla och vem ska man prata med?

 Allt detta går vi igenom i kursen Storytelling hos InfoMediaTech. Jag som håller i kursen heter Ulrika Nilsson och är utbildad journalist. Jag har arbetat som frilansjournalist sedan 2012 men förra året ändrade jag inriktning och nu arbetar jag med att hjälpa företag och organisationer att bli berättande företag.  

Jag vill avsluta med ett ge er ett exempel på en riktigt bra berättelse.
Jag var på ett seminarium om hållbarhet för något år sedan. Det var två konsulter som föreläste. En av dem var Mia Tapio som hjälper företag med hållbarhetsarbete. Att arbeta med hållbarhet är det många företag som vill göra men de vet inte hur och vart de ska börja någonstans. Hon såg behovet av hjälp utifrån och det var så företaget Eternal Mindset startades.

Mia inledde föreläsningen med sin skapelseberättelse som varade i knappa minuten. Men efter det så vågar jag påstå att varenda åhörare förstod att Mia har hjärtat med sig i företaget samt en enorm expertis.

Här kommer den. 

Jag hade nyligen avslutat min högskoleutbildning och hade knappt varit utanför Sveriges gränser, så för mig var det en otrolig upplevelse att få åka till fabriken i Bangladesh för att se produktionen. Jag arbetade då som kvalitetsansvarig på ett klädföretag i Göteborg och satt på kontoret och kommenterade att trycket på textilierna inte höll måttet.

När jag kom till fabriken var det närmare 30 grader varmt ute. Efter att ha gått upp flera våningar i ett höghus kom vi in till ett litet rum där det stod runt 20 tjejer och fönade textiltrycken med varsin hårfön. Jag kunde inte avgöra hur gamla de var men de var väldigt vackra. Om det var 30 grader varmt ute, då kan ni tänka er hur varmt det var i det här rummet med flera hårfönar igång. Det luktade dessutom ganska starkt av olika medel och ingen av flickorna kunde läsa vad det stod på förpackningarna. Den resan gjorde ett starkt intryck på mig och det har blivit många produktionsresor efter Bangladesh.

I Sverige följer vi plikttroget lagar och regler, men så är det sällan utanför Sveriges gränser därför måste vi våga ifrågasätta mer. Jag ställer alltid en massa frågor som många leverantörer har svårt att svara på, för de tror inte att en inköpare bryr oss om något annat än priset. // Mia Tapio 

Med vänlig hälsning
Ulrika Nilsson