Olika begrepp inom sociala medier och digital marknadsföring

Idag finns det en massa olika digitala begrepp, något som är viktigt att ha en förståelse för om man sysslar med marknadsföring eller vill ge sig in på att skapa en egen hemsida – alternativt sociala medier. I detta inlägg tänkte vi ta fram ett antal begrepp som ofta dyker upp och förklara vad dem betyder!

Begrepp-sociala-medier-InfoMediaTech

Adblocker – AdBlocker är ett tillägg i Google Chrome som blockerar alla annonser på en hemsida, så om du till exempel tittar på en video på Youtube som kommer det inte dyka upp en annons innan videon börjar. Något att tänka på är att om man aktiverar detta tillägg kommer inte skaparna bakom en video eller hemsida få någon ad revenue – pengar för sina annonser. Om man nu är orolig för att inte kunna stötta ens favorit innehållsskapare!

Banner –  En Banner är en klickbar annons på en webbplats.

Branded Content – Innehåll där ett specifikt varumärke betalar för videon eller textens produktion.

Call-to-action – En knapp eller utlåtande som uppmanar kunden/läsaren att trycka sig vidare på ens hemsida.

Chatbot – En bot som sköter alla chattfunktioner på ens hemsida eller sociala medier, något som kan hjälpa en att spara tid!

CMS – CMS står för Content Management System och är ett system som används för att skapa hemsidor och samla information från sagd hemsida. Informationen kan vara till exempel antalet besökare och kundernas rörelser på hemsidan.

Content Marketing –  Syftar på att man med en strategi skapar innehåll som är relevant för mottagaren. Det är publicerat på rätt kanal för din målgrupp. Förmedlat på ett sätt som mottagaren kan ta till sig och vid rätt tidpunkt.

Content Strategy – Innehållsstrategi innebär att man lägger ut en plan på hur och vad man ska lägga ut samt hur man ska mäta och utvärdera aktiviteterna runtomkring.

CRM – Ett system som hjälper företag med sin kundbas, säljare kan lägga in vilka kunder som bearbetas och vilka kunder som bör bearbetas i systemet. På så sätt blir det ingen förvirring bland personalen.

Inbound Marketing – Inbound Marketing innebär att man genom sin marknadsföring försöker få över en kund till sina andra kanaler istället för att använda sig av köpt marknadsföring.

KPI – Key Performance Indicator, nyckeltal, är viktiga mätpunkter för att se hur det faktiskt går i företaget. Lönsamheten, aktiviter osv.

Landningssida – Den sidan på ens hemsida som tar emot all trafik från sökmotorer, sociala medier och annonser. Annat ord för detta är hemsidan framsida.

Meme – Ett populärt uttryck som ofta används i marknadsföring för att nå ut till en yngre kundbas, kan vara en bild på något med en rolig text till.

Personas – Innebär att man visualiserar sin målgrupp, ger den en personlighet, namn och bild för att lättare kunna marknadsföra till målgruppen.

RSS – Rich Site Summary eller Real Simple Syndication är ett system som hjälper era kunder att prenumerera på era tjänster – t.ex nyhetsbrev – på ett smidigt sätt.

SEO/SEM – SEO står för Search Engine Optimization eller sökmotorsoptimering och SEM står för Search Engine Marketing. SEO innebär att man optimerar sitt innehåll på sin hemsida för att hamna högre upp på sökmotorernas listor. SEM innebär att man köper en plats på till exempel Google för att hamna längst upp.

Webinar – Ett seminarium eller presentation online.

Addon – Tillägg som kan läggas till i ens tjänst, spel eller hemsida.

FB – Förkortning av Facebook

Insta – Förkortning av Instagram

Algoritm – En algoritm i sociala medier innebär att kanalen samlar ihop allt du har tittat på, varit inne på, taggat och har som intresse och visar innehåll som tillgodoser detta.

Cookie – Används av hemsidor för att kunna identifiera personen bakom skärmen, det är möjligt att stänga av denna funktionen.

Förhoppningsvis har detta klarnat upp en del förvirring hos vissa av er och att ni har fått ny kunskap om digitala begrepp!

Vill ni lära er mer om sociala medier och digital kommunikation? Kolla in våra utbildningar idag: http://www.infomediatech/utbildningar/