Hur presenterar man på bästa sätt?

…Både fysiskt och i internetvärlden

Vi har alla någon gång i vårt liv blivit “tvingade” till att stå framför våra kollegor och presentera, något som kan vara otroligt stressigt! Det bästa tipset man får höra av folk i sin närhet när man känner sig nervös är att se till så att man är väl förberedd, ett sägande som innehåller mycket sanning. I detta blogginlägg tar vi upp några exempel på hur du kan förbättra dina presentationer i ditt arbetsliv.

Den fysiska presentationen:

Vad ska du prata om?

Först och främst är det viktigt att veta vad du ska prata om, är det något mer mundant och jobbrelaterat? Eller är det någon som måste beröra dem som sitter i publiken? Genom att förstå innebörden av vad du behöver säga vet du även hur du ska framföra det. Är det ett mer känsligt ämne så använd dig mer av pathos – förmågan att visa känslor och tilltro i tal -, är det något mer åt den logiska sidan så använd dig av logos – konsten att använda logik – och till sist om du behöver “övertala” så använd dig av ethos – trovärdighet.

Gör en mindmap

Bygg upp vad du ska säga bit för bit, skapa en mind-map! Skriv i mitten vilket ämne du ska prata om och skriv sedan olika “grenar” som tillhör detta ämne. Ett exempel:

Vi alla har skapat någon slags mindmap i vårt liv men på grund av olika anledningar. En enkel mindmap är dock en av dem lättaste sakerna man kan göra för att få en helhetsbild över en specifik sak. Med hjälp av detta exempel får du reda på vem, vad, hur och varför utan att göra något stort projekt av det hela.

Skapa ditt manus

Nu är det äntligen dags att skapa ditt första manus, något som kan behöva flera utkast innan du blir riktigt nöjd. Manuset ska vara kort och koncist, det ska endast agera som din stödkäpp och inte något som du läser rakt av – det kommer inte publiken att uppskatta! I ditt manus är det även ok att skriva in tonläge eller någon specifik rörelse som du vill göra i samband med en viss mening. Detta ger mer liv i ditt framförande och håller din publik uppmärksam hela tiden. När ditt manus väl är klart kan det vara smart att skriva ut det för att sedan klippa det till små lappar, skulledu komma av dig har du alltså dina lappar att luta dig tillbaka på, se bara till att inte stå och vifta med dem under presentationens gång!

När det gäller att vara väl förberedd…

Som nämnt i detta blogginlägget finns det olika sätt att vara väl förberedd, genom metodisk planering eller genom noggrann research. Allting beror såklart på vad du ska presentera men det absolut viktigaste är att veta vem din publik är. Du vill inte skapa ett manus som är mer komiskt när din publik är strikta affärsmän och vice versa. Om du inte ska presentera framför en klass behöver du förhöra dig om vem som dyker upp på din presentation, ta sedan en snabb titt på LinkedIn för att se vad dessa personer sysslar med och hur deras feed ser ut – det ger mycket!

Det är även viktigt att inte vara för förberedd, då är det lätt att man hakar upp sig på något litet och kommer av sig – för att man har läst in sig på sitt manus så otroligt mycket. Go with the flow, som man säger på engelska, följ flödet! Låt det du säger komma naturligt och observera din publiks reaktion, och såklart är det viktigaste att ha kul.

Ens framförande online:

Men hur ska man då agera online?

Som vi alla redan vet så är internet något som är otroligt populärt idag, och kommer fortsätta vara populärt flera år framåt. För företag är det då viktigt att man vet hur man ska agera på sina olika kanaler. Allt vi gör online är som en slags presentation – förutom den fysiska biten -, vi berättar om vårt företag, marknadsför oss själva och så vidare… att ha en personlighet online medför stora krav på ens kommunikativa förmåga. Detta är något som vi på InfoMediaTech kallar för Mediaträning , konsten att kunna hantera vilken situation som helst, oavsett om man har mikrofonen framför sig eller på sina sociala medier. De steg som har tagits upp i detta blogginlägg går även att implementera på det du vill posta online, det lönar sig alltid att skriva fler utkast än att bara skicka ut första bästa!

Vad kan vi erbjuda?

På InfoMediaTech älskar vi presentationsteknik och hjälper er gärna på vägen, förutom dessa tips som vi delar med oss i detta blogginlägget har våra duktiga kursledare viktiga och roliga övningar att dela med sig av – men även mycket kunskap! Boka in er på en eller flera av våra kurstillfällen inom presentationsteknik idag för att förfina era framföranden:

Presentationsteknik
https://www.infomediatech.com/kurser/presentationsteknik-2-dgr-10/

Vi erbjuder även ett flertal lärorika tillfällen inom Mediaträning där vi tar er igenom, steg för steg, den massiva internet och marknadsföringsdjungeln:

Mediaträning
https://www.infomediatech.com/kurser/mediatraning-presentationstraning-42/

Följ oss även på LinkedIn och Facebook!