Facebooks nya algoritm

För vissa företag slog Facebooks senaste nyhet ner som en bomb. Den 11 januari gick Mark Zuckerberg ut med avslöjandet om att plattformens nya algoritm kommer göra det betydligt svårare för företagssidor, varumärken och media att nå ut i privatpersoners flöden:“As we roll this out, you’ll see less public content like posts from businesses, brands, and media. And the public content you see more will be held to the same standard — it should encourage meaningful interactions between people” 

Förändringen började i mindre skala redan i slutet av 2017 men planeras att slå till med full kraft under de första veckorna av 2018. Facebook vill bli mer socialt igen – med mer interaktion och förstärka relationer. Idag finns det mängder med innehåll som Zuckerberg själva kallar för ”passivt”, – innehåll som få reagerar på. Det kan vara filmklipp eller annonser från företag som många bara på sin höjd like ar, istället för att prata med varandra om det. – Utmaningen för företagen är alltså att användarna borde ha en dialog med varandra om det.

Hur påverkar den nya uppdateringen din Facebooksida?
Facebook berättar att utrymmet i nyhetsflödet kommer att begränsas. Nyhetsflödet kommer att visa fler inlägg från vänner och familj och innehåll som skapar meningsfulla diskussioner i kommentarsfälten kommer prioriteras mer i flödet. Detta inkluderar även videos och andra inlägg från offentliga sidor eller företag.

Påverkan av detta kommer variera från sida till sida. Hur stor påverkan din sida kommer att ha drivs av olika faktorer, bland annat vilken typ av innehåll dina inlägg har och hur människor integrerar med inlägget. Företagssidor där människor vanligtvis inte reagerar eller kommenterar på inlägg löper större risk att märka av uppdateringen. Om du har en sida som däremot får snabb effekt på dina inlägg och lyckas skapa diskussioner mellan vänner kommer du påverkas mindre av Facebooks nya uppdatering.

Uppdateringen innebär även att inlägg som uppmanar människor att kommentera eller reagera på ett inlägg kommer att nedprioriteras. Det sägs även att inlägg med länkar till webbsidor som inte har en bra användarupplevelse och mobilsajter som laddar långsamt nedpriotiteras.
Längst upp i nyhetsflödet kommer användarna fortfarande att kunna se inlägg från sidor som de följer. Men för att göra det måste de ställa in i sina inställningar att inlägg från sina favoritsidor ska visas först.

Vad kan du då tänka på till din Facebooksida?

  • Inlägg som genererar konversationer mellan användarna visas högre i nyhetsflödet. Exempelvis leder
    livevideos oftast till diskussioner bland tittare på Facebook.
  • I många Facebookgrupper integrerar människor med offentligt innehåll.
  • Lokala företag kan nå ut med sina inlägg genom att lägga upp relevant information och skapa händelser.
    Speciellt nyheter kan hjälpa till att starta konversationer och diskussioner om viktiga frågor.
  • Undvik att skapa inlägg där du enbart uppmanar användarna att gilla och dela för att exempelvis vinna någonting.
  • Skapa inlägg med nyheter då det oftast leder till kommentarer eller diskussioner.